Monday, August 30, 2010

Jo Unë ~ Samuel Beckett (1972) I

GOJA:___ jashte-,.. brenda kesaj bote ... kesaj bote... gje e vockel e imet... perpara kohes se saj ... ne nje te brakt-- ... çfare? .. vajza? .. po... vajze e vockel e imet... brenda kesaj... jashte brenda kesaj... perpara kohes se saj... e quajtur vrime e braktisur... e quajtur... pa rendesi... prinder te paditur ... te padegjuar... ai te ishte zhdukur ... zbraz'ti... jo me pare mbertheu te ndenjurat e tij.. ajo ne te njejten menyre.. tete muaj me vone... afer çastit... pra jo dashuri... e paperfillshme ajo... jo aq dashuri aq sa normalisht e shfryre mbi... foshnje memece... ne shtepi... jo ... as per ate çeshtje asgje nga asnje lloj... dashuri e asnje lloji ... ne cilendo faze pasuese... marreveshje kaq tipike... asgje prej asnje shenimi deri sa arriti gjashtedhjeten kur-- ... çfare? .. shtatedhjete .. Zot!.. te mbushesh shtatedhjete... duke u endur ne nje fushe... duke pare paqellimshem per aguliçe te eger... per te bere nje top... disa hapa pastaj ndalo... ngulja syte hapesires... pastaj me tej... pak me teper... ndalo dhe veshtro perseri... keshtu ne vazhdim... rreth e perqark... kur papritur... gradualisht... gjithçka zhduket... gjithe ajo dite e mengjesit te hershem te Prillit... dhe ajo e gjeti veten ne-- ...çfare? .. kush?.. jo!.. ajo!.. [Ndalese dhe levizje 1.] ... e gjeti veten ne erresire.. dhe nese jo krejtesisht... te pandjeshme... te pandjeshme... sepse ajo akoma mund ta degjonte gumezhimen... te ashtuquajturen ... tek veshet... dhe nje rreze drite erdhi e iku... erdhi dhe iku... ashtu siç hena mund ta hedhe... duke u endur ... brenda dhe jashte rese... po kaq e lodhur... ndihej... ndihej kaq e lodhur... ajo nuk e dinte ... ne c'gjendje ishte... Imagjinoje!... ne çgjendje ishte ajo!... nese po qendronte apo rrinte ulur... por mendja--... çfare?.. duke u gjunjezuar? .. po .. nese po qendronte... apo rrinte ulur... apo duke u gjunjezuar?.. por truri--... çfare?... e shtrire?.. po.. nese po qendronte... apo rrinte ulur... apo duke u gjunjezuar .. apo e shtrire.. por truri ende... ende... ne nje fare menyre ... per mendimin e saj te pare ishte ...

No comments:

Post a Comment